Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Amiket meg kell tanuljunk a tragédiákból
  2022-08-21 20:52:32, vasárnap
 
  Amiket meg kell tanuljunk a tragédiákból

Textus: Lk 13,1-9

Nem olyan rég sokkolt bennünket az a tragédia, amikor arról hallottunk, hogy gázmérgezés következtében négy személy az életét vesztette Sóváradon. A tévében az elmúlt időszakban többször is hírt kaptunk arról, hogy valaki gyerekeknek és felnőtteknek az életét oltotta ki fegyverrel. A koronavírus járvány már egy jó ideje jelen van az egész emberiség életében és ezrével szedte és szedi még mindig az áldozatait. Természeti katasztrófákról értesülünk elég gyakran a világ különböző részeiről: hatalmas viharokról, erdőtüzekről, földrengésekről amiknek következtében emberek halnak meg vagy embereket érnek nagy szenvedések. Minden nap tudósításokat kapunk az orosz-ukrán háború borzalmairól. Személyes szinten sokan küzdünk magánéleti tragédiákkal - ott vannak azok a szeretteink, akik meghaltak, a balesetek, amelyek pusztító következményekkel járnak, gyermekeink, akik születési rendellenességekben vagy súlyos betegségekben szenvednek.

Természetesen mindig megkérdezzük: "Miért?". Miért pont ezzel az emberrel kellett ennek megtörténnie? Talán az áldozat jó, szerető ember volt. Közben hallunk olyan gazemberekről, akik viszonylagos boldogságban és jólétben élnek. Megkérdőjelezzük Isten jóságát és igazságosságát. Néha még a létezésében is kételkedünk. Ez a gonosz klasszikus filozófiai problémája: Hogyan engedheti meg egy jó és mindenható Isten, hogy a jó emberek szenvedjenek, a gonoszok pedig boldoguljanak?

Az Úr Jézus ad néhány választ ezekre a nehéz kérdésekre a szövegünkben. A szövegkörnyezetben Jézus épp az imént dorgálta meg a sokaságot, amiért azok képesek voltak megkülönböztetni az időjárást, de nem vették észre az idők jeleit, nevezetesen azt, hogy a Messiás közöttük van (12:54-56). Egy olyan ember illusztrációját használta (12:57-59), akit az ellensége be akar perelni a bíróságnál és aki ha ez megtörténik a pert elveszíti és a börtön vár rá. Ha okos, akkor gyorsan megegyezik az ellenfelével, mielőtt túl késő lenne. A lényeg az, hogy mindannyiunknak van bűntartozásunk Isten felé. Ha tisztában vagyunk a helyzetünkkel, akkor gyorsan kibékülünk Istennel, mielőtt ítéletre kerülnénk.

Ezután Lukács beszámol arról (13:1), hogy "ugyanezen az alkalmon" néhányan jelen voltak, akik beszámoltak Jézusnak a galileaiakról, akiknek vérét Pilátus összekeverte az áldozataik vérével. Erről az eseményről nem tudunk többet, mint amiről itt beszámolnak. Nyilvánvalóan Pilátus azért küldte be a csapatait, hogy szétzavarja a galileai zsidók egy általa veszélyesnek tartott összejövetelét. A római katonák még azt sem tartották tiszteletben, hogy a zsidók áldozatok bemutatásával imádták Istent. Úgy mészárolták le őket, hogy vérük együtt folyt az áldozatok vérével. Jézus ezt az aktuális eseményt használja fel arra, hogy egy lelki mondanivalót fogalmazzon meg. Aztán felhoz egy másik tragédiát a közelmúlt történelméből, amikor egy torony leomlott, és 18 ember életét oltotta ki, és ezt az eseményt használja fel a lelki lecke megerősítésére.

Jézus olyan emberekhez szólt, akik nem alkalmazták magukra a lelki igazságot (12:56-57). Az Ő válaszából azt is sejthetjük, hogy ezek az emberek önelégülten azt gondolták, hogy akik ilyen tragédiákat szenvedtek el, megérdemlik Isten ítéletét, míg az a tény, hogy ők megkímélve voltak az ilyen tragédiáktól, azt jelenti, hogy Istennek tetszenek. Teológiájuk olyan volt, mint Jób vigasztalóié, akik úgy gondolták, hogy Jób azért szenved, mert vétkezett. Jézus korrigálja ezt a téves felfogást azzal, hogy rámutat, hogy mindannyian bűnösök vagyunk, akik megérdemlik Isten ítéletét. Kétszer is (13:3,5) nyomatékosítja ezt az alkalmazást: Azok, akik szenvedtek, nagyobb bűnösök voltak? "Mondom nektek, hogy nem, hanem ha meg nem tértek, mindnyájan hasonlóképpen elvesztek". Ezután Jézus egy példázatot mond (13:6-9), amely aláhúzza a lényeget: Ha nem térsz meg, hamarosan Isten ítéletével kell szembenézned.

Ezért ahelyett, hogy a szenvedéssel kapcsolatban a "Miért?" kérdést tennénk fel, inkább a "Mit?" kérdést kellene feltennünk. Mit tanít nekem ez a tragédia? Urunk válasza a következő:

A tragédiák arra tanítanak minket, hogy mivel a halál és az ítélet közeleg, az igazi megtérés révén készen kell állnunk. (az igazi megtérés által fel kell készüljünk ezekre)

Mielőtt részletesebben megvizsgálnánk ezeket a verseket, hadd tegyek egy futó megjegyzést Urunk itt alkalmazott módszeréről. Kihasználhatta volna ezt az alkalmat arra, hogy kritikát fogalmazzon meg Pilátus kegyetlen módszereivel szemben, de elszalasztotta volna a lelki lehetőséget. Belevethette volna magát a gonosz problémájának filozófiai megvitatásába, de hallgatói változás nélkül távoztak volna el. Ehelyett az Úr fogta ezt az általános témát, és a témát felvetők lelkiismeretére célzott. Kétszer is alkalmazza rájuk, majd a példabeszéddel még jobban tudatosítja bennük, még jobban ráhelyezi a lelkiismeretükre a téma lelki mondanivalóját.

A tanulság számunkra az, hogy vegyük a felmerülő általános témákat, mint az orosz-ukrán háborút, a sóváradi tragédiát és alkalmazzuk azokat az embernek arra a szükségletére, hogy megbéküljön Istennel, rendezze a konfliktusát Istennel mielőtt elé áll. A filozófiai viták meglehetősen biztonságosak; Jézus azonban nem vitázott a témáról hanem a témán keresztül arról beszélt amire az egyénnek a legnagyobb szüksége van: a bűnbánatról és megtérésről. Mindig a bűnös lelkek szükségét tartotta szem előtt a szent Isten előtt. Nekünk is így kell tennünk.

A szövegben kétféle tragédiáról van szó: a gonosz emberek által okozott tragédiákról; és a balesetek vagy természeti katasztrófák által okozott tragédiákról. De a legsúlyosabb tragédia, amint Jézus rámutat, a végső ítélet ("elveszni") lesz, amely nemcsak fizikai halált, hanem lelki halált is jelent, vagyis az Istentől való örök elszakadást a pokolban (12:5). Ha helyesen tanulunk a földi tragédiákból, akkor elkerüljük a végső és utolsó tragédiát. Mit kell tanulnunk tehát a tragédiákból?

1. A tragédiák Isten átkából erednek, az emberi faj bűne miatt.

Jézus itt abból indul ki, amit a Biblia a Teremtéstől kezdve tanít, hogy minden ember természeténél fogva bűnös, aki megérdemli Isten ítéletét. Amint Jób könyve mutatja, még a legigazságosabb embernek sincs igaza Istennel szemben, akinek tökéletes joga van ahhoz, hogy szörnyű szenvedésekkel sújtsa az embert anélkül, hogy bárkinek is felelnie kellene azért, amit tesz. Amikor "jó" emberekről vagy "ártatlan gyermekekről" beszélünk, akkor csak relatív értelemben beszélünk. Egyes emberek jobbak más emberekhez képest, de senki sem jó Istenhez képest. Minden gyermek gonosz szívvel születik. Még a legigazságosabb ember a földön is bűnös, aki megérdemli Isten igazságos ítéletét.

A Biblia azt is tanítja, hogy az ember bűne volt az oka annak, hogy Isten megátkozta a teremtett világot (1Mózes 3:14-19; Róma 8:20-22). Minden természeti katasztrófa - áradások, földrengések, hurrikánok, tornádók, aszályok, járványok, betegségek és balesetek - az ember Isten elleni lázadásából ered. Csak az új égben és az új földön lesz az, ahol Isten letöröl minden könnyet megváltottairól, ahol nem lesz halál és nem lesz átok (Jel 21:4; 22:3).

Továbbá a Biblia azt tanítja, hogy gyakran nincs közvetlen összefüggés az ember bűnösségének mértéke és az időleges ítélet között. Itt Jézus kétszer is megkérdezi: "Azt gondoljátok, hogy ezek [akik szenvedtek] rosszabb bűnösök voltak", mint mások, mert így szenvedtek? Kétszer határozottan válaszol: "Mondom nektek, nem....". Jézus korában (és a mi időnkben is) sokan azt a téves nézetet vallották, hogy az emberek ebben az életben egyenes arányban szenvednek bűnösségükkel. Ha valakit tragédia sújt, az illetőnek valamit tennie kellett, hogy megérdemelje, még akkor is, ha az titokban történt. Még a tanítványok is megkérdezték Jézust a vak emberrel kapcsolatban: "Ki vétkezett, ez az ember vagy a szülei, hogy vakon született?". (János 9:2). A téves feltételezés az volt, hogy valaki a bűnei miatt fizetett meg ezzel a tragédiával.

A Bibliában van egy általános alapelv, miszerint Isten megáldja az engedelmeseket, a bűnösök pedig learatják rossz útjuk következményeit. De sok-sok kivétel van. A Biblia gyakran mutat be istenfélő embereket, akik szenvednek és fiatalon meghalnak (pl. Keresztelő János), és istentelen embereket, akik hosszú és viszonylag problémamentes életet élnek (pl. Heródes). A gonoszság és a szenvedés problémájának végső bibliai megoldása a végső ítélet, amikor minden gonosz ember, aki nem tért meg, megfizet a bűneiért, és minden igaz, Krisztusban hívő ember, aki szenvedett, örök jutalmat kap.

A felszín alatt ott lapul az önelégült büszkeség, hogy valaki, aki szenved, nagyobb bűnös, mint mások. Kálvin János rámutat: "Ez az igeszakasz igen hasznos, azért, mert ez a lelki nyomorúság majdnem természetes nekünk, hogy túl szigorúan és keményen ítélünk meg másokat, és túlságosan hajlamosak vagyunk hízelegni saját hibáinknak". Ha tehát valaki mást valamilyen tragédia ér, gyorsan feltételezzük, hogy az ő hibája volt. De ha nekünk jól mennek a dolgaink, önelégülten feltételezzük, hogy ez azért van, mert Isten elégedett velünk. De ahogy Jézus rámutat, amikor valaki mást ér tragédia, ahelyett, hogy őt ítélnénk meg, inkább magunkat kellene megítélnünk. A lecke, amit meg kell tanulnunk és amin el kell gondolkodnunk, a következő:

2. A tragédiák megmutatják nekünk, hogy az élet törékeny, és hogy meg kell béküljünk Istennel, mielőtt meghalunk és szembenézünk az ítélettel.

Amikor tragédia ér valakit, akár gonosz emberek által okozott tragédia, akár valamilyen természeti katasztrófa okozta tragédia, mindannyian beszélünk róla. A tévé elé tapadunk, és újra és újra megnézzük a részleteket, amint azokról beszámolnak. De amikor vége, a legtöbb ember változás nélkül megy tovább, és nem gondol arra, hogy ez rájuk is vonatkozik. Jézus itt megmutatja, hogy azonnal a szívünkre kell vennünk a kérdést: "Mi lett volna, ha ez velem történik meg? Készen álltam volna arra, hogy Isten elé álljak? Valóban megbántam a bűneimet? Valóban megtértem Istenhez a bűneimből? Tetszik az életem az Úrnak?" Mert tény, hogy előbb-utóbb én fogok sorra kerülni, én leszek az elhunyt.

A Pilátus által lemészárolt galileaiak közül senki sem tudta előre, hogy a templomba való elmenetelük lesz az utolsó cselekedetük ezen a földön. Ha tudták volna, hogy mi fog történni, akkor aznap otthon maradtak volna. A Siloám tornya mellett álló 18 ember közül senki sem tudta, hogy a torony le fog dőlni és halálra zúzza őket, különben félreálltak volna az útból. Ha Sóvárodon az a négy személy aki meghalt, tudta volna, hogy a szennyvízülepítő tartályban mérgező gázok vannak, akkor nem másztak volna be a tartályba.

A lényeg az, hogy az élet nagyon törékeny! Még ha egészséges és fiatal vagy is, ma este már a koporsódban lehetsz. Mivel bűnös vagy (13:2), egyetlen sürgető szükséged van: még ma rendezned kell dolgaidat Istennel, meg kell béküljél Vele, mielőtt te is meghalsz. A második alkalommal (13:4) Jézus a bűnösök helyett az "adósok" szót használja, ami visszautal a 12:58-59-ben található igazság szemléltetésére, miszerint mindannyian adósok vagyunk Istennel szemben. Vagy úgy fizetünk a bűneinkért, hogy örökre elszakadunk Istentől a pokolban, vagy bízunk Jézus halálában, mint bűntelen helyettesítőben, aki helyettünk viselte Isten haragját. Amikor egy tragédiáról hallunk, azonnal alkalmazzuk azt a saját szívünkre, és győződjünk meg arról, hogy hitben vagyunk (2Kor 13:5). A legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, a következő: "Valóban megbántam a bűneimet? Valóban megtértem Istenhez?


3. A tragédiáknak megtérésre kell késztetniük bennünket, ami megóv minket a pusztulástól.

Jézus kétszer (13:3, 5) hangsúlyozza ki: "Ha meg nem tértek, mindnyájan hasonlóképpen elvesztek". Ha nem akarunk elveszni, jobb, ha megértjük, mit ért Jézus megtérés alatt!

A. A MEGTÉRÉS AZT JELENTI, HOGY ISTENHEZ FORDULUNK A BŰNEINKTŐL.

Már az elején meg kell értenünk, hogy a bűnbánat nem tudja jóvátenni a bűneinket. Egyedül Krisztus vére elégíti ki Isten igazságos haragját bűneink ellen. Napokig sírhatunk bűneink felett, de könnyeink nem juttatnak minket a mennybe. A bűneink miatti bánatunk nem törli el valahogyan a tartozásunkat. Egyedül Jézus Krisztus és az Ő kiontott vére engeszteli ki Istent, szerezz engesztelést bűneinkért. Egyedül Őbenne kell bíznunk, nem pedig a saját hitünkben vagy bűnbánatunkban.

Azt is meg kell értenünk, hogy az igazi megtérés és az igazi hit elválaszthatatlanok egymástól. Lehet és kell is különbséget tennünk közöttük, de olyanok, mint egy érme két oldala. Így a Szentírás néha (mint például a szövegünkben; ApCsel 11:18; 26:20) az üdvösséget a megtéréssel, máskor a hittel (János 3:16), máskor pedig mindkettővel (Márk 1:15; ApCsel 20:21) kapcsolja össze. Kálvin (Institutes, 3:3:1, 2) amellett érvel, hogy a megtérés a hitből születik, de nem abban az értelemben, hogy a kettő között időbeli különbség van, hanem inkább úgy, hogy "az ember nem tudja magát komolyan elkötelezni a megtérésre", ha előbb nem ismerte fel Isten kegyelmét, és nem bízik abban, hogy Isten Krisztusban irgalmas hozzá. De ugyanígy senki sem részesülhet Isten kegyelmében Krisztusban anélkül, hogy azonnal el ne fordulna korábbi bűneitől, és "egész erejét a megtérés gyakorlására fordítaná".

A hit tehát arra utal, hogy Isten Krisztusban tett kegyelmi ígéretére támaszkodunk, míg a megtérés arra az Istenhez való odafordulásra a bűntől, amely mindig együtt jár az üdvözítő hittel. Elképzelhetetlen az, (bár néhány hamis tanító tagadja ezt), hogy egy bűnös az egyik kezével az örök élet ígéretébe kapaszkodjon Isten Fiának halála által, ugyanakkor a másik kezével kapaszkodjon az ismert bűnhöz. A kezeknek, amelyek Krisztus felé nyúlnak, hogy bűnbocsánatot kapjanak, el kell engedniük a bűnt, amely bűnbocsánatra szorul. Ahogy J. C. Ryle fogalmaz: "Soha nem volt olyan Krisztus vérében megmosdott ember, aki ne érezte, ne gyászolta, ne vallotta volna meg és ne gyűlölte volna saját bűneit".

A hit és a megtérés egyaránt kezdeti cselekedet, amelyet Isten az üdvösség pillanatában ad, és folyamatosan ismétlődő cselekedet, amelyet egész hátralévő életünkben gyakorolnunk kell. Bár a hívő átélhet nehéz időket, amikor a hite meginog, és nem hajlandó megbánni ismert bűneit, mégis egyetlen igaz hívő sem élhet hitetlenségben és bűnben folyamatosan. A keresztény életet a Megváltó vérébe vetett folyamatos hit és a bűneinktől való folyamatos Istenhez fordulás jellemzi.

Ahhoz, hogy kezdetben megbánjuk bűneinket és növekedjünk a bűnbánatban, nagyobb rálátást kell kapnunk Isten abszolút szentségére és arra a jogára, hogy megítélje a bűnösöket; és mélyebb rálátásra van szükségünk saját bűnösségünkről, egészen a szív szintjéig. Mind Jézus szavai a 13:3 és 5-ben, mind az azt követő példázat feltételezi Isten szuverén jogát arra, hogy minden bűnöst megítéljen. Ő a teremtője és jogos tulajdonosa mindannak, ami létezik. Ez az Ő szőlőskertje, és mi az Ő fügefái vagyunk, akiket az Ő céljára és használatára ültetett oda. Mint a fügefák tulajdonosának, Istennek joga van elvárni, hogy ezek a fák gyümölcsöt teremjenek az Ő használatára. Ha nem teremnek, tökéletesen jogosan vágja ki azokat a fákat, és dobja a tűzbe. Senki sem merheti azt mondani, hogy "Mit képzelsz, mit csinálsz?", ha Isten úgy dönt, hogy kivágja a gyümölcstelen fát. Ő teremtette az Ő céljára; Ő a tulajdonosa; azt tehet vele, amit akar. Minél inkább elismerjük Isten szuverén és szent jogát arra, hogy megítélje teremtését, annál hamarabb fogjuk megbánni bűneinket.

De ahhoz is, hogy kezdetben bűnbánatot tartsunk, és a napi bűnbánatban növekedjünk, látnunk kell a mi teljes bűnösségünket és lázadásunkat Őelőtte és Őellene. A szőlőskert tulajdonosa ezeket a fákat a szőlőskertje falának határain belül ültette. Az ő védelmét, az ő gondozását és ápolását élvezték. Az ő vízkészletéből itták a vizet és az ő talajából vették a tápanyagot. De haszontalanok voltak arra a célra, amelyre a tulajdonos ültette őket. Nem teremtek gyümölcsöt.

Ugyanígy minden embert, aki valaha is élt ezen a bolygón, egy jó és irgalmas Isten teremtett az Ő céljára, hogy dicsőséget szerezzen Neki. Minden ember Isten levegőjét lélegzi be, Isten vizét issza, Isten ételét eszi, és részesül abból az életből, amelyet Isten adott neki az Ő gyönyörű teremtésében. Mégis hányan élnek csak önmagukért és a saját örömükért, nem törődve Istennel és az Ő dicsőségével! Ha nem is az Ő Igéje által, de a teremtés és a lelkiismeret által, mindenki tudja, hogy van egy szent Isten, mégis igazságtalanságban, hazugsággal elfojtják az igazságot, és figyelmen kívül hagyják Isten irgalmas figyelmeztetéseit. Ha Isten bármilyen tragédiát hozna az életükbe, ahelyett, hogy megalázkodnának és megvallanák saját bűneiket és azt, hogy szükségük van Isten bocsánatára, gyakran szidalmazzák Őt, mintha csak áldást érdemelnének az Ő kezéből! Ahogy a Példabeszédek 19:3 megjegyzi: "Az ember saját bolondsága teszi tönkre az életét, szíve mégis az Úr ellen dühöng".

Jézus tehát azt tanítja, hogy a bűneink miatt egyikünk sem érdemel mentességet a tragédiák alól. Ha mindannyian azt kapnánk, amit megérdemlünk, azonnal elpusztulnánk. Mivel az élet törékeny és a jövő bizonytalan, mindnyájan meg kell béküljünk Istennel, mielőtt meghalunk. Az Istennel való megbékélés útja az őszinte szívbéli bűnbánat, amikor megvalljuk neki bűneinket, és elfordulunk azoktól, hogy kegyelmében részesüljünk. Amikor látjuk, hogy valaki más tragédián megy keresztül, annak arra kell ösztönöznie minket, hogy mindezeket a dolgokat magunkra is alkalmazzuk. A tragédiák Isten kegyelmes emlékeztetői arra, hogy a szörnyű halálnál rosszabb vég vár ránk, ha nem térünk meg. Ahogyan Ő mondta (12:5): "Figyelmeztetlek titeket, kitől féljetek: féljetek attól, akinek, miután megölt, hatalma van a pokolba taszítani; igen, mondom nektek, féljetek tőle!".

"De - kérdezhetitek -, honnan tudhatom, hogy a bűnbánatom, megtérésem valódi? Ha a megtérés megkímél az örök kárhozattól, tudni akarom, hogy a megtérésem valódi".

B. AZ IGAZI MEGTÉRÉS PRÓBÁJA A TERMÉKENYSÉG.

A példabeszéd (13:6-9) aláhúzza a 13:1-5 üzenetét, hogy közeleg az ítélet, és hogy a megtérés gyümölcseit kell teremnünk, mielőtt túl késő lenne. A példabeszéd elsősorban Izrael nemzetére vonatkozott, amely hamarosan elutasítja Messiását, és nemzeti ítélet alá kerül. A példabeszédben szereplő három év utalhat Krisztus hároméves szolgálatára, amelyet közöttük végzett, de az is lehet, hogy csak azt akarja mondani: "A nemzetnek elegendő ideje volt arra, hogy megteremje a megtérés gyümölcseit. Ha nem teremnek hamarosan gyümölcsöt, akkor kivágják őket".

De természetesen a példabeszéd az egyéni megtérésre is vonatkozik, különösen ránk, az egyházban lévőkre. A fügefa nem vadon nőtt ki az út mentén, ahol valaki elvetett egy fügemagot. Ezt a fát a tulajdonos ültette a szőlőskertjének falain belül, ami rámutat azoknak a különleges kiváltságaira, akik a gyülekezetben ülnek és hallgatják Isten Igéjét. Ha az ilyen emberek nem reagálnak Isten kegyelmének üzenetére azzal, hogy megbánják bűneiket, hogy megtérnek azokból Istenhez, és igyekeznek gyümölcsözővé válni Isten országában, akkor nem csak semlegesek. Ők rombolják a tulajdonos célját, mivel csak elhasználják a talajt, amely egyébként gyümölcsöző lehetne. Veszélyeztetik a saját lelküket, és másoknak is ártanak.

Milyen gyümölcsei vannak a megtérésnek? A szentségben való növekedés egész folyamata, amely az üdvösséggel kezdődik, és egészen addig tart, amíg az Úrral leszünk a mennyben. G. Campbell Morgan rámutat, hogy ahogyan a fügefától fügét várhatott a tulajdonos, úgy várja el Isten az emberséget az emberektől. És az emberség, vagyis a férfiasság igazi jelentését a tökéletes Emberben, az Úr Jézus Krisztusban látjuk. A termékenység tehát Krisztushoz való hasonlatosság jellemünkben és magatartásunkban. A Lélek gyümölcse (Gal 5:22-23) egy tömör lista, amin elkezdhetünk dolgozni. Bár a hívők soha nem lesznek bűntelenül tökéletesek ebben az életben, de folyamatosan haladnak a szentségben, nemcsak külsőleg, hanem a szívükben is, ahogyan bűnbánatban és a bennük lakozó Szentlélek erejében járnak.

Következtetés

A példázatnak van még egy aspektusa, amelyet nem említettem: a vincellér szerepe, aki arra kéri a tulajdonost, hogy adjon neki időt a fa körbeásására és megtermékenyítésére, abban a reményben, hogy a következő évben gyümölcsöt terem. "Ha nem" - mondja - "vágd ki". Ez egy gyönyörű kép Isten türelméről és irgalmasságáról Krisztusban. Ahogy a 2Péter 3:9-ben olvashatjuk: "Az Úr ... türelmes hozzátok, nem akarja, hogy bárki is elvesszen, hanem hogy mindenki megtérésre jusson".

Az a tény, hogy nem ért bennünket olyan tragédia ez idáig amilyen másokat, Isten nagy türelmét mutatja irántunk. Ha még nem tértél meg bűneidből, és ha nem teremtél eddig gyümölcsöt Isten szőlőjében, még van időd. De ne tévesszétek össze Isten türelmét azzal, hogy az Ő fejszéje soha nem fog lesújtani. Az Ő türelmének van határa. A halál és a végső ítélet bármelyik pillanatban lesújthat rád. Sürgősen válaszolnod kell Isten bűnbánatra és bűnbocsánatra vonatkozó ajánlatára! Az élet törékeny; senki sem mentesül a tragédiáktól. De ha Krisztushoz menekültél mint menedékhez, és a megtérés gyümölcseit termed az életedben, akkor készen állsz, ha tragédia ér. Nem fogsz elveszni! Ámen.

 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: elképzelhetetlen, magatartásunkban, szennyvízülepítő, lelkiismeretükre, megkülönböztetni, megkérdőjelezzük, földrengésekről, megváltottairól, legigazságosabb, katasztrófákról, irgalmasságáról, mindannyiunknak, megalázkodnának, szőlőskertjének, figyelmeztetlek, helyettesítőben, következményeit, szemléltetésére, lelkiismeretére, illusztrációját, megvizsgálnánk, nyomatékosítja, mondanivalóját, problémamentes, igazságosságát, bűntartozásunk, veszélyeztetik, szenvedésekkel, részletesebben, elszalasztotta, bűnösségünkről, tulajdonosának, bűnbánatunkban, megerősítésére, hitetlenségben, engedelmeseket, életét vesztette, elmúlt időszakban, életét oltotta, koronavírus járvány, egész emberiség, világ különböző, orosz-ukrán háború, emberrel kellett, gonosz klasszikus, gonoszok pedig, nehéz kérdésekre, imént dorgálta, idők jeleit, olyan ember, pert elveszíti, áldozataik vérével, Megkérdőjelezzük Isten, Ezután Lukács, Nyilvánvalóan Pilátus, Ezután Jézus, Amint Jób, Keresztelő János, Kálvin János, MEGTÉRÉS AZT JELENTI, HOGY ISTENHEZ FORDULUNK BŰNEINKTŐL, Egyedül Krisztus, Egyedül Jézus Krisztus, Egyedül Őbenne, Isten Krisztusban, Isten Fiának, Ahogy, Mind Jézus, Ahogyan, IGAZI MEGTÉRÉS PRÓBÁJA TERMÉKENYSÉG, Isten Igéjét, Campbell Morgan, Jézus Krisztusban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A tömeg, a Mester, a módszer, ...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Neked tudnod kell  A jó emberek mindig szépek mar...  A jó emberek mindig szépek mar...  Popper Péter szavai  Adakozás  Png nő  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagyi telefonál  s immár én is felragyogva, ért...  Popper Péter szavai  s immár én is felragyogva, ért...  Fekete István - Akác  Png fotel  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Régi emberek, akikre máig büsz...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png csokor  Png fotel  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Fehér virág  Csak a fogyatkozás látható  Sose bánj semmit  Zilahy Lajos gondolata  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  Őrizkednünk kell...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A sors  Jónás Tamás – Végtelen b...  Esti kép  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Makszim Gorkij gondolata  Hazára minden embernek szükség...  Reggel van  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Nagyon különös  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Kövesd a cowboyt!  Leonardo da Vinci gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  A jó emberek mindig szépek mar...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nagyon különös  Nem méltó hozzád  Hiányzik  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Jó éjszakát  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Akarat  Hiányzik  Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál... 
Bejegyzés Címkék
életét vesztette, elmúlt időszakban, életét oltotta, koronavírus járvány, egész emberiség, világ különböző, orosz-ukrán háború, emberrel kellett, gonosz klasszikus, gonoszok pedig, nehéz kérdésekre, imént dorgálta, idők jeleit, olyan ember, pert elveszíti, áldozataik vérével, galileai zsidók, általa veszélyesnek, római katonák, zsidók áldozatok, áldozatok vérével, aktuális eseményt, lelki mondanivalót, másik tragédiát, közelmúlt történelméből, torony leomlott, eseményt használja, lelki lecke, lelki igazságot, emberek önelégülten, ilyen tragédiáktól, téves felfogást, példázatot mond, szenvedéssel kapcsolatban, tragédiák arra, ítélet közeleg, igazi megtérés, futó megjegyzést, alkalmat arra, lelki lehetőséget, gonosz problémájának, általános témát, témát felvetők, téma lelki, tanulság számunkra, felmerülő általános, orosz-ukrán háborút, sóváradi tragédiát, embernek arra, konfliktusát Istennel, filozófiai viták, témáról hanem, témán keresztül, legnagyobb szüksége, bűnös lelkek, szent Isten, szövegben kétféle, gonosz emberek, balesetek vagy, legsúlyosabb tragédia, végső ítélet, földi tragédiákból, tragédiák Isten, legigazságosabb embernek, embert anélkül, legigazságosabb ember, ember bűne, teremtett világot, ember Isten, ember bűnösségének, időleges ítélet, téves nézetet, emberek ebben, életben egyenes, illetőnek valamit, titokban történt, ember vagy, téves feltételezés, bűnei miatt, általános alapelv, bűnösök pedig, szenvedés problémájának, felszín alatt, önelégült büszkeség, igeszakasz igen, lelki nyomorúság, tragédiák megmutatják, élet törékeny, legtöbb ember, szívünkre kell, templomba való, utolsó cselekedetük, szennyvízülepítő tartályban, élet nagyon, koporsódban lehetsz, második alkalommal, bűnösök helyett, tragédiáról hallunk, saját szívünkre, legfontosabb kérdés, tragédiáknak megtérésre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4047
  • e Hét: 37823
  • e Hónap: 67135
  • e Év: 254937
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.